MSC Cruises, najveća kompanija za kružna putovanja u privatnom vlasništvu i tržišni lider u Evropi, danas je otkrila planove o prvom putovanju do Kine na koje će se uputiti potpuno renovirani brod MSC Lirica. U najveći kineski megalopolis MSC Lirica će uploviti 1. maja 2016. nakon 60-dnevnog Grand Voyage krstarenja oko svijeta: iz Rio de Janeira, preko Evrope, pa sve do Šangaja.

Izvršni direktor MSC Cruisesa, Gianni Onorato, izrazio je oduševljenje što je MSC u mogućnosti ponuditi svojim putnicima još jedan potpuno novi itinerer, te dodao: “Ovo novo Grand Voyage krstarenje dokaz je naše predanosti da gostima ponudimo inovativne i tražene destinacije. MSC Cruises kontinuirano proširuje ponudu destinacija, na primjer nedavno su predstavljeni novi itinereri broda MSC Opera s polaskom iz Havane na Kubi.”

Već od 21. augusta 2015. putnicima će biti ponuđene tri različite verzije ovog Grand Voyage krstarenja: moguće je birati polazak iz Rio de Janeira, Genove ili Dubaija.

Prije samog putovanja, MSC Lirica će biti potpuno renovirana i proširena u sklopu Renesansnog programa s očekivanim dovršetkom radova u novembru ove godine.

Brod će se oprostiti od Ria 3. marta 2016. te ploviti duž brazilske obale posjećujući Buzios, Salvador, Maceio i Fortalezu prije prelaska Atlantika do Kanarskih otoka. Nakon Santa Cruz de Tenerifea i Cadiza, MSC Lirica će pristati u tri najveće mediteranske luke: Barcelonu, Marseille i Genovu u kojima će biti omogućen ukrcaj putnika na ostatak putovanja do “vrata Dalekog Istoka” u trajanju od 41 noći, gdje ih čeka još 18 luka u 13 zemalja, nakon što napuste obalu Ligurije.

Nakon Napulja i Krete, MSC Lirica će posjetiti Aqabu, Muscat, Khor Al Fakhan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima s “noćenjem” u Dubaiju, odakle će zaploviti prema istoku do indijskih gradova Goa i Cochin, potom slijede Colombo (Šri Lanka), Phuket (Tajland), Penang i Port Kenang (Malezija) prije dolaska u Singapur odakle nastavlja prema Vijetnamu (Ho Chi Minh City) i Hong Kongu sve do Šangaja. Nakon noćenja slijedi još posjeta Japanu (Fukuoka) te ponovni povratak u Šangaj 1. maja 2016. godine.