Radio Bosne i Hercegovine i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH organizirat će u četvrtak, 15. januara multimedijalno veče pod nazivom “Ratnik golubijeg srca” posvećeno 100. godišnjici rođenja Branka Ćopića.

Tokom januara na talasima Radija BiH svakodnevno se emituju sadržaji koji su u znaku ovog jubileja, a centralna manifestacija predviđena je 15. januar u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Multimedijalno veče sastojat će se iz tri programske cjeline. Prvi dio činit će dvije izložbe – “Rukopisi”, djela iz fundusa Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH čiji je autor kustos Muzeja Zlatan Delić, te “Djela Branka Ćopića na teatarskim scenama” autora Srđana Vukadinovića iz Tuzle.

Drugi dio, u trajanju od 25 minuta, činit će audio dokumentarac o Branku Ćopiću. Slušaoci će čuti Ćopićeva razmišljanja o književnosti, kako su nastajala neka od njegovih najznačajnijih djela, ali i prisjećanja na djetinjstvo.

Dokumentarac je u cijelosti nastao na osnovu arhivskih snimaka, a njegove autorice su Ljiljana Pepović i Danijela Regoje.

Treći dio ove večeri bit će okrugli sto o stvaralaštvu Branka Ćopića, koji će moderirati književnica Šejla Šehabović. U radu skupa učestvovat će Almir Bašović s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji će govoriti o smijehu Branka Ćopića, uvijek punom sjete, boli i gorčine, Edina Murtić s Filozofskog fakulteta u Sarajevu o temi književno djelo Branka Ćopića u nastavi, Srđan Vukadinović s Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle o inscenacijama djela Branka Ćopića na daskama koje život znače.

Tu su i Nikola Vukolić, direktor Zadužbine Petar Kočić Banja Luka-Beograd, koji će govoriti o književnom stvaralaštvu Ćopića i anegdote iz njegovog života, pisac Mile Stojić čija će tema biti junaci Branka Ćopića i njegov značaj za književno stvaralaštvo BiH i bivše Jugoslavije, te pisac Goran Simić, koji će dati osvrt na uticaj spisateljstva Branka Ćopića na pisce za djecu u BiH.