12. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala biće otvoreno večeras, 8. novembra u 20 sati u kinu Meeting Point. Ovogodišnje putovanje u srce slobode i ljudskosti počinje Ejzenštejnovim glasovitim filmom Oktobar: Deset dana koji su potresli svijet, i stotinu godina kasnije, pitamo se: šta je ostalo danas od Oktobarske revolucije, gdje smo na putu izgubili njen historijski, politički i poetski smisao?

Oktobar je i prvi film unutar retrospektive O slobodi, o onima čije su iluzije nestale i o novoj borbi, koja obuhvata šesnaest filmova i donosi vizije slobode sa svih strana svijeta. Vidjet ćete dobro znane klasike, ali i dokumentarne radove novijeg datuma, i kroz njih se podsjetiti na bitke koje su se u ime slobode vodile, bilo da je to Praško proljeće, vojni puč u Čileu, kineska kulturna revolucija, studentski protesti 1968. ili aktuelna izbjeglička kriza. Retrospektiva O slobodi omogućit će promišljanje šta znači biti, riječima Hannah Arendt, muškarac ili žena u mračnim vremenima, i osmišljavanje novih načina vođenja bitke.

Sloboda, snovi i pjesma u slikama o njoj, njena ograničenja i varljivosti, kao i njene buduće inkarnacije, u vezi s audiovizuelnom umjetnošću i svijetu izvan nje, premrežili su i druge filmske selekcije 12. PLJFF-a i Zumiraj prava film programa za mlade, kao i prateća predavanja, među kojima posebno mjesto zauzima ono filozofa i pisca Borisa Budena, naslovljeno Sloboda: Zamka na kraju historije.

Prije četvrt stoljeća, riječ “sloboda” stajala je na ulazu posttotalitarističkog raja. Kada je jednom zakoračila unutra, preobrazila se u najefikasniji instrument ideološke dominacije, društvenog uništenja i ekonomske eksploatacije. Zašto historija, još jednom i iznova, pravi budale od nas?, pitanje je koje postavlja Buden.

Pravo Ljudski Film Festival održava se u Sarajevu od 8. do 13. novembra 2017. godine. Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.