U Sarajevu će večeras biti otvorene čak tri izložbe: osim izložbe naslovnica Buybookovih izdanja koje potpisuje Aleksandra Nina Knežević, a koja će biti otvorena u 21 sat u galeriji Akademije likovnih umjetnosti, kao i izložbe Milomira Kovačevića Strašnog Pisci, ratni potreti koja će u istom terminu biti otvorena u Zvonu, u Buybooku će biti predstavljena izložba stripa Tajna stripa od malina autora Aleksandra Saše Brezara, Enisa Čišića i Borisa Stapića.

“Priča kaže da je te subote jedan jako mršav mir vukao svoje malaksale kosti ulicama grada. Karim Zaimović se nalazio u hladnom studiju Radija ZID. Zakopčan u Mont jaknu iz humanitarne pomoći, s dječačkim osmijehom na licu, u eter je čitao osamnaestu epizodu serijala „Josif i njegova braća“. Dok je on čitao, s jednog sarajevskog obronka ispaljena je granata. Opazivši njen let, onemoćali mir savio je tijelo u koljenima. Granata je prošištala iznad njegovih ušiju, ravno prema studiju. Epizoda je naglo prekinuta. Priča je ostala bez imena”, napisala je u tekstu o izložbi književnica Lejla Kalamujić.

Prvog dana festivala Bookstan u Radićevoj ulici će biti otvorena i prodajna izložba knjiga na kojoj će 16 najznačajnijih regionalnih izdavača ponuditi festivalskoj publici svoja izdanja uz promotivno festivalsko sniženje. Tokom festivala, od 25. do 28. jula Buybook će svoja izdanja prodavati sa popustom od 20% dok će ostala izdanja biti snižena za 10%.

U bašti knjižare Buybook u Radićevoj ulici u 12 je počela promocija domaćih autora i autorica, te knjiga objavljenih u izdanju Buybooka, a prvi su se predstavili Asmir Kujović, Marko Tomaš i Naida Mujkić.

U 15 sati na Akademiji likovne umjetnosti slijedi promocija izdanja gosta izdavača Dobre knjige i autora i autorica Adise Bašić, Hadžema Hajdarevića, Lejle Kalamujić i  Mileta Stojića.

Knjiga Aleksandra Hemona Kako su nastali ratovi zombija biće predstavljena u centralnom programu na Akademiji likovnih umjetnosti u 19 sati, a s Hemonom će razgovarati urednik i kritičar John Freeman.

Najave i novosti Bookstana pratite na Facebooku.