U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će od 24. do 30. aprila biti održan 18. međunarodni festival bh. drame i autorskog teatra na kojem će publika moći pogledati sedam predstava u okviru Takmičarskog programa, ali i prisustvovati promocijama knjiga u okviru Pratećeg programa.

Nedžad Fejzić, selektor Festivala bh. drame na konferenciji za medije je naglasio da će ove godine festivalska publika imati priliku pogledati sedam predstava među kojima su: „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo, u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović i produkciji Sarajevskog ratnog teatra, „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ autora Džemaludina Latića, u režiji Tanje Miletić-Oručević i produkciji Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, „Ali grad me je štitio“ autorice Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva i produkciji Narodnog pozorišta Užice, „Pink Moon“ autora Darija Bevade, u režiji Saše Peševskog i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Sarajevo, „Logorilijada“ autora Dragana Komadine, u režiji Ivana Lea Lema i korodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Matice hrvatske iz Mostara, „Posljednja lubav Hasana Kaimije“ autora Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, te predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Cjelokupan program festivala možete pronaći ovdje.

Fejzić je dodao kako je prethodno došlo do svojevrsne omaške tehničko-organizacione prirode u prvobitnoj objavi selekcije, kada je najavljeno kako bi Bosansko narodno pozorište Zenica trebalo biti predstavljeno sa predstavom Lejle Kalamujić „Ljudožderka“. Međutim, ova predstava koja je premijerno izvedena u okviru Zeničkog proljeća i izvan termina definisanog Javnim pozivom Festivala, ipak će biti prijavljena i razmatrana za selekciju narednog Festivala bh. drame. Sa repertoara zeničkog BNP-a zvanično je selektirana navedena predstava „Pink Moon“, drama Darija Bevande koja svojim umjetničko-estetskim vrijednostima i formalnim obilježjima u potpunosti zadovoljava kriterije selekcije.

Koordinatorica Pratećeg programa Igda Jarić za medije je istakla kako će na Festivalu biti upriličeno šest pratećih programa, među kojima je predstavljanje četiri knjige: knjiga drama „Četiri i po drame“ Almira Bašovića, zatim „Schindlerov lift“ autora Darka Cvijetića, „Život na stiku“ Dževdeta Tuzlića i knjiga Ifete Čirić-Fazlija „Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama“. Također, bit će upriličeno predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja iz Novog Sada, te će biti izvedena predstava „Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi“ autorice i rediteljice Hasije Borić-Stojić poslije čije izvedbe će u subotu, 27. aprila autorici uručena Nagrada za životno djelo „Adem Ćejvan“.

Ovogodišnji Stručni žiri će raditi u međunarodnom sastavu: Nives Ivanković, prvakinja Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split (Republika Hrvatska), red. prof. Almir Imširević, dramski pisac i univerzitetski profesor Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Darko Cvijetić,  pozorišni reditelj, pisac i glumac iz Pozorišta Prijedor. Pored Stručnog žirija i ove godine će predstave na 18. festivalu bh. drame ocjenjivati Žiri publine i Novinarski žiri.

Nagrade sva tri žirija će biti saopćene na ponoćnoj konferenciji za medije koja će biti upriličena u utorak, 30. aprila, nekoliko sati nakon izvedbe posljednje predstave u Takmičarskom programu. Nagrade će biti dodijeljene lauretima na matičnim scenama izvedbe.