Nekoliko dana prije dodjele Zlatnih globusa, najcjenjenijih američkih filmskih nagrada nakon Oscara, u Hollywoodu je sve napetije, a kao jedan od mogućih favorita spominje se film ”Birdman”, koji je i dobio najviše nominacija.

Komedija meksičkoga redatelja Alejandra Inarritua o bivšem glumcu u filmovima o super-junacima koji se želi proslaviti i u pozorištu, dobila je sedam nominacija za nagradu koju dodjeljuje Udruženje stranih novinara u Hollywoodu (HFPA).

Film, gotovo cijeli snimljen u jednom broadwayskom pozorištu, nominiran je u kategoriji najbolje komedije, a Michael Keaton nominiran je za najbolju mušku glavnu ulogu. Emma Stone i Edward Norton nominirani su za Zlatne globuse u kategorijama sporednih glumaca, a film je nominiran i za najbolju režiju, filmski scenarij i muziku.
Ipak, stručnjaci nisu tako sigurni u prognozama kao prošle godine, kada je film ”Dvanaest godina ropstva” bio u velikoj prednosti pred ostalima. ”Birdmanu” u kategoriji najbolje filmske komedije konkuriraju ”Grand Budapest Hotel” Wesa Andersona, ”U šumi”, ”Pride” i ”St. Vincent”.

U konkurenciji dramskih glumaca nominirani su komičar Steve Carell koji je napravio potpuni zaokret u karijeri prihvativši ulogu milijardera Johna DuPonta u filmu Foxcatcher i Benedict Cumberbatch koji u filmu Igra oponašanja glumi Turinga, matematičara zaslužnog za dešifriranje nacističkog sustava komuniciranja.

U istoj konkurenciji nominirani su i Jake Gyllenhaal za ulogu sociopata koji postaje TV reporter u filmu ”Noćne hronike”, David Oyelowo za ulogu Martina Luthera Kinga u filmu Selma i Eddie Redmayne za ulogu Stephena Hawkinga u filmu ”Teorija svega”.

Uz Michaela Keatona, Zlatnom globusu za najboljega glumca u komediji mogu se nadati Ralph Fiennes (Grand Budapest Hotel), Bill Murray (St. Vincent), Joaquin Phoenix (Skrivena mana) i Christoph Waltz (Velike oči.)
U ženskoj konkurenciji ističe se Julianne Moore s dvije nominacije – za glavnu ulogu u komediji (Karta do zvijezda) i u drami Still Alice za ulogu žene oboljele od Alzheimerove bolesti.

Uz Moore, u kategoriji najboljih dramskih glumica nominirane su i Jennifer Aniston (Cake ,) Felicity Jones za ulogu Hawkingove žene u filmu ”Teorija svega”, Rosamund Pike  za “Nestala”  i Reese Witherspoon za “Wild”, dok se za titulu najbolje komičarke natječu Amy Adams (Velike oči), Emily Blunt (U šumi), Helen Mirren (Indijski začin na francuski način) i Quvenzhane Wallis (Annie).

Za Zlatni globus u konkurenciji stranog filma nominirani su švedski film ”Turist”, izraelski ”Gett”,poljsko-danska koprodukcija ”Ida”, ruski ”Levijatan” i estnoski ”Mandariindid”.

Nagrada Zlatni globus utemeljena je 1943. godine, a s vremenom je postala jedna od najcjenjenijih hollywoodskih filmskih nagrada koja znatno pridonosi promociji filma, posebno zahvaljujući dodjeli koja se prenosi diljem svijeta i koja je puno zabavnija od dodjele Oscara koja kao da je zapela u pedesetim godinama prošlog stoljeća, ocijenio je profesor popularne kulture sa Univerzitetu Syracuse Robert Thompson.

Zlatni globusi dodjeljuju se i za televizijska ostvarenja pa je tako miniserija ”Fargo” dobila pet nominacija, a odmah iza nje je ”Pravi detektiv” s četiri.

U kategoriji najbolje komične serije nominirane su ”Djevojke”, ”Jane the Virgin”, ”Narančasta je nova crna”, ”Silicijska dolina” i ”Transparent”, dok su ”The Affair”, ”Downton Abbey”, ”Igra prijestolja”, ”Dobra žena” i ”Kuća od karata” nominirane u kategoriji najbolje dramske serije.

Dodjelu 72. Zlatnog globusa održat će se u nedjelju, 11. januara, a treću godinu za redom vodit će je Tina Fey i Amy Poehler.