Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u nedjelju, 8. maja s početkom u 20 sati ponovo će biti izvedena predstava Bio je lijep i sunčan dan.

Režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a u predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Bio je lijep i sunčan dan dokumentarna je predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 75 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. sakupljenim u knjizi 2. maj 1992. – Bio je lijep i sunčan dan. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti i studentice, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice…. Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395. dana opsade Sarajeva.

Mladi, ali kreativno potentan, glumački ansambl kroz proces rada na predstavi vrlo angažovano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja,  uspostavlja odnos prema svjedočenjima drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže, nisu ostali  bez duha i nade.

Predstava  je  realizovana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana – Network for Participative Cultures of Remembrance.