Svi smo čuli za Koloseum, Kineski zid i Taj Mahal, ali šta je s još neotkrivenim čudima arhitekture koja se kriju širom svijeta?, piše BBC u svom članku o sedam impresivnih građevina među kojima se našao i Stari most u Mostaru.

Na listi su i gigantska zgrada Parlamenta u Bukureštu, koju je kao simbol svoje moći dao izgraditi diktator Nikolae Ceausescu, Velika džamija u gradu Djenné, u Maliju, najveća zgrada od opeke i blata na svijetu, tvrđava Derawar u Pakistanu, Veliki indijski zid, drugi najveći zid na svijetu nakon onog kineskog… i naš Stari most.

“Stari most je izgrađen od 456 blokova lokalnog kamena 1566. godine, a pravio ga je otomanski arhitekta Mimar Hajrudin”, navodi BBC riječi Harisa Čuste, dodajući da most spaja dvije obale rijeke Neretve, te da je 30 metara dugačak i 24 metra visok, kao i da predstavlja jedan od najljepših primjera islamske arhitekture na Balkanu.

“Stari most je bio srce našeg grada 427 godina. Devedesetih godina je porušen u bombardovanju tokom rata u BiH. Da bi ideja o njegovoj rekonstrukciji oživjela bilo je potrebno 10 godina i ponovo je otvoren 2004”, rekao je Čusto.

BBC piše još i da se most usljed rekonstrukcije promijenio, ali se stara tradicija održala: lokalci i dalje skokovima s mosta u hladnu Neretvu pokazuju svoju hrabrost i umijeće.