U svijetu rastućeg nacionalizma, međunarodna putovanja još više dobivaju na značaju jer ruše barijere, šire vidike i pokreću ekonomske promjene koje se osjete u gradovima širom svijeta. Prethodnih deset godina, istraživanje kompanije Mastercard Indeks gradova destinacija (Global Destination Cities Index) predstavlja važnu analizu putovanja do i unutar gradova. Ovogodišnje top destinacije su Bangkok, London i Pariz, što još jednom podvlači važnost snažne infrastrukture, te postojanja poslovnih i zabavnih sadržaja i živahne lokalne kulture.

Mastercard Index, koji je ove godine obuhvatio 162 grada, nije samo rang lista najpopularnijih turističkih destinacija. S obzirom na broj posjetiteljki i posjetilaca i njihovu potrošnju tokom 2017. godine, dubinska analiza također pruža uvid u procjene za 2018. godinu, te po prvi put ove godine otkriva i prosječnu dužine boravka i dnevne potrošnje.

Sa rastom globalne ekonomije, godišnji rast broja međunarodnih posjetiteljki i posjetilaca je porastao u 2017. godini kod svih top 10 gradova osim Seula, koji je imao nešto slabiji rezultat. Predviđanja za 2018. pokazuju rast u broju međunarodnih posjetilaca, s tim da se najveći rast očekuje u Istanbulu.

Sa približno 20 miliona međunarodnih noćenja, Bangkok se i ove godine našao na prvom mjestu i vjerovatno će tu i ostati zahvaljujući predviđenom rastu od 9.6% za 2018. godinu. Zanimljivo je da posjetiteljke i posjetioci ostaju u Bangkoku u prosjeku 4.7 noći i troše $173 dnevno. Na listi slijede London, Pariz, Dubai, Singapur, Njujork, Kuala Lumpur, Tokio, Istanbul i Seul.

Ipak, nisu svi gradovi jednaki kada se pogledaju sume koji posjetiteljke i posjetioci u njima troše. Dubai je i dalje na vrhu što se tiče količine novca koju gošće i gosti potroše pri boravku, u prosjeku nevjerovatnih $537 dnevno. U Top 10 mu se pridružuju i Meka, Saudijska Arabija, na drugom mjestu, a zatim i Palma de Mallorca, Španija i Phuket, Tajland. Od najposjećenijih gradova, Istanbul je na posljednjem mjestu sa prosječnom dnevnom potrošnjom od $108.

Top gradovi po potrošnji međunarodnih posjetiteljki i posjetilaca su, redom, Dubai, Meka, London, Singapur, Bangkok, Njujork, Pariz, Palma de Mallorca, Tokio i Phuket.

“Međunarodna putovanja su ključna za mnoge urbane ekonomije, te obogaćuju živote kako turista tako i stanovnika. Rastu i očekivanja od gradovi da budu inovativni i pruže ujedno i nezaboravno i originalno iskustvo“, kaže Miguel Gamino Jr., izvršni direktor sektora za razvoj globalnih gradova u kompaniji Mastercard. „Usko sarađujemo sa gradovima širom svijeta da osiguramo da na raspolaganju imaju uvid i tehnologije da poprave način na koji privlače i brinu o turistima dok u isto vrijeme sačuvaju ono što ih čini tako posebnima.“

Bilo da ljudi dolaze radi posla ili odmora, Mastercard radi sa širokim spektrom partnera, uključujući turističke zajednice, urbaniste, banke i trgovce, s ciljem da:

  • se identifikuju i riješe urbani izazovi kroz prilagodiva rješenja, digitalnu inkluziju i ekonomski razvoj; Mastercard je nedavno pokrenuo City Possible, globalnu platformu za gradove, istraživačke institute i organizacije iz privatnog sektora koja za cilj ima riješavanje nekih uobičajenih problema kroz širu saradnju;
  • pojednostavi pristup ključnim urbanim uslugama kao što je javni prevoz; u preko 100 gradova (za sada), posjetioci i lokalci mogu koristiti Mastercard beskontaktnu karticu koju već nose sa sobom, da bi platili vozne i autobuske karte;
  • pomogne ljudima da bezbrižno putuju tako što im pruža mogućnost da planiraju, osećaju se komforno i budu povezani sa svojim odredištem, ali i sigurno kupuju na milionima lokacija širom planete;
  • stvore jedinstvena iskustva koja imaju veze sa kulinarstvom, zabavom i kupovinom u 42 Neprocjenjiva grada širom svijeta, uključujući Bangkok, London, Pariz i mnoge druge.

O Mastercard istraživanju Indeks gradova destinacija

Mastercard istraživanje Indeks gradova destinacija rangira gradove prema ukupnom broju noćenja i potrošnje posjetilaca u 2017. godini, i pruža procjene trendova za 2018. godinu. Prilikom određivanja broja noćenja i potrošnje posjetilaca u svakom od 162 odabrana grada koriste se javno dostupni podaci. Predviđanja se zasnivaju na ponderiranoj prosječnoj vrijednosti predviđene nacionalne razine turizma i aktuelnih mjesečnih podataka iz 2018. godine na razini gradova, koji su dostpuni do posljednjeg mjeseca prije objavljivanja. Ovaj Index i prateći izvještaji nisu zasnovani na Mastercardovim internim ili transakcijskim podacima.