U četvrtak 20. decembra u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra odigraće se predstava Balkan Dance Project Vol. 3.

BDP je međunarodni plesni projekat koji egzistira još od 2013. godine u koprodukciji plesne organizacije Tanzelarija (BiH), Festivala Velenje (Slovenija) i Instituta za umetničku igru (Srbija). Njegovi inicijatori su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, danas umjetnički direktor Baleta HNK Split, Aleksandar Saša Ilić, prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf, te savremena plesačica i balerina Mojca Majcen iz Slovenije. BDP je nastao sa idejom surađivanja i povezivanja mladih scenskih umetnica i umjetnika iz regiona, te promocije i razvoja modernog i savremenog baleta.

Projekat okuplja plesne umjetnice i umjetnike, koreografkinje, koreografe, plesačice i plesače iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i  Bosne i Hercegovine koji su u periodu od dva mjeseca radili na pripremanju cjelovečernje plesne predstave sačinjene od tri različita dijela. Svaki dio je radio jedan od njih: Saša Ilić – Srbija, Ivana Hadžihasanović – BiH i Igor Kirov – Makedonija.

Triptih je sačinjen od jedinstvenih plesnih prijevoda izabranih literalnih prijedloga i umjetnički plesni poklon velikanima proze i pjesništva, Ivanu Cankaru, Aleksi Šantiću i Ivi Andriću. Atorici i autorima je od iznimne važnosti  promocija savremenog stvaralaštva, koje se temelji na bogatoj kulturnoj baštini i na taj način ih nanovo budi, čuva i oživljava.

Aleksandar Saša Ilić (SRB) je u sudjelovanju sa režiserom Aleksandrom Nikolićem (SRB) postavio djelo Ivana Cankarja „Sablazan u dolini Šentflorijanskoj“ u plesni oblik. Autori se prije svega bave istraživanjem zajednice kojoj pripadaju, te se usmjeravaju na negativne pojave tradicionalnih stupova društva, preispituju njihove  moralne i vrijednosne sudove, genezu njihovog uspjeha kao i njihov učinak na društvo. Autori su pretvorili ekskluzivnu slovensku temu u jedinstveni  prerez savremene umjetnosti.

Igor Kirov (MAK) se u svom koreografskom radu uglavnom vrti oko pjesmama popularnog pjesnika iz Mostara Alekse Šantića, koji je bio  inspiracija  i sevdalinkama, bosanskim narodnim pjesmama  Bosne i Hercegovine. Sevdalinka predstavlja jedinstveni muzički izražaj u Bosni i Hercegovini, koja ima dugu i bogatu tradiciju. Šantićeva Emina, Što te nema i druge ljubavne pjesme dodatno su oživjele u bogatoj koreografiji Igora Kirova.

Ivana Hadžihasanović (BiH), kao glavni motiv svojega djela koristiti temu prolaznosti života i ljudsku potragu za vječnosti, kroz koju na kraju neizbježno pronalazi svoj put. Tako je nobelovac Ivo Andrić kroz većinu svojih djela izravno ili neizravno dotakao prolaznosti života, a posebno u djelu „Znakovi pored puta“. Kroz prolaznost želi ostaviti svoj trag, ne želi biti zaboravljen. Svojim djelima i nasljedstvom želi nastaviti sa životom, bilo da su to jednostavni znakovi uz cestu, priče ili velika djela koja žive i nakon njegove smrti.

U projektu učestvuju Nataša Hajdarević – producentica i projekt menadžerica (Tanzelarija), Ivana Hadžihasanović – asistentica projekt menadžerice i koreografkinja (Tanzelarija), Svea Thalia Ćatić – PR, asistentica koreografkinje, balet majstorica i baletna pedagoginja (Tanzelarija), Igor Kirov – koreograf (Makedonija), Aleksandar Ilić – koreograf (Srbija), Ema Janković – plesačica (Hrvatska), Mojca Majcen – plesačica (Slovenija), Zulejha Kečo – plesačica (BiH), Jakša Filipovac – plesač (Srbija), Branko Mitrović – plesač (BiH), Luka Živković – plesač (Srbija).

Cijena ulaznica za predstave  iznosi 10KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Fb. pagea.