”Balada o Pišonji i Žugi”, kultna pjesma grupe ”Zabranjeno pušenje”, biće uskoro i na filmskom platnu jer su počele prve pripreme za produkciju filma koji nastaje po čuvenoj pjesmi koju je napisao Sejo Sexson, a zasnovanoj na istinitim događajima iz Sarajeva s kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.  Scenarij za film napisali su Sejo Sexson i Vladimir Đurđević, pisac i dramaturg iz Beograda koji je prije nekoliko godina napisao i dramski tekst na istu temu i koji je izvođen u pozorištu u Zrenjaninu i beogradskom Ateljeu 212.

Reditelj filma bit će poznati bh. filmski, tv i pozorišni reditelj Aleš Kurt,  dok su producenti ove regionalne koprodukcije, osim samog Seje Sexsona,  Jasmin Duraković (DEPO, BiH) i Davor Pušić (FOKUS, Hrvatska). Osim nekoliko bh. i regionalnih tv. stanica sa kojima se trenutno pregovara povodom  koprodukcijskog ušćešća u filmu i mini tv seriji koja se će također snimati, generalni sponzor i partner filma bit će Sarajevska pivara, čije će pivo biti jedan od junaka filma.

Audicije za uloge u filmu predviđene su u naredna dva mjeseca, a planirano je da u filmu igra nekoliko velikih  bh. glumaca. Istovremeno, scenograf filma Osman Arslanagić, zajedno sa rediteljem filma i producentskom ekipom, obilazi lokacije za budući film.

Autor pjesme i koscenarista filma Sejo Sexon budući filmski projekat najavljuje sljedećim riječima:

”Film i mini serija O Pišonji i Žugi bit će moj izraz zahvalnosti svim ljudima koji su nas podržavali sve ove godine i omogućili nam lijepi život koji sam vodio, putujući i pričajući naše gradske legende. Nadam se da ih nećemo razočarati”, rekao je autor antologijskih stihova.