Na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će u utorak, 31. januara u 20 sati imati priliku pogledati predstavu Ay, Carmela. SARTR ovu predstavu posvećuje sjećanju na  Srđana Aleksića i njegov hrabri  čin zaštite čovjeka i njegovog života.

Ay Carmela je jedna od najuspješnijih predstava u Bosni i Hercegovini nastala 1999. godine po dramskom tekstu Jose Sanchis Sinisterra i u prevodu Filip Fruka. Režiju za predstavu potpisuje Robert Raponja, dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčič-Kulenović, a u predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Ay, Carmela je priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španjolskog građanskog rata primoran odigrati predstavu kao posljednji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan ujutro planiraju strijeljati. Moćna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, te počast časti, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom.

Baš kao i heroina Carmela koja se, prekidajući predstavu, odluči suprotstaviti zlu fašizma tokom građanskog rata u Španiji, tako i Srđanov hrabri i ljudski čin spašavanja svog sugrađanina od torture tog istog zla prije 24 godine u BiH, potvrda su da je “zlo nepopravljivo, jer dobro zbog kojeg neko izgubi glavu drugim ljudima ne znači ništa” (Miljenko Jergović).

A Sarajevskom ratnom teatru znači hrabrost i ljudskost Srđana Aleksića, te u saradnji sa edukativnim centrom Enkidu iz Sarajeva i Alternativnim klubom Trebinje, želi Veče sjećanja podijeliti sa svojim gledateljicama i gledaocima.

Rezervacije ulaznica se mogu obaviti pozivom na 033 664 070.