Muzej austrijske književnosti (Literaturmuseum), koji obuhvata period od 18. vijeka do danas, otvoren je u Beču.

Ukupno 650 eksponata, 200 autora, 60 multimedijalnih sadržaja i kino sala smješteni su u Arhivu Dvorske komore  koji važi za biser bečke arhitekture bidermajera.

Na dva sprata izloženi su manuskripti, pisma, fotografije, lični dokumenti, plakati, tonski i video snimci te brojni neobični predmeti koji posjetiocima pružaju jedinstven uvid u život, pisanje i djelo slavnih i poznatih austrijskih pisaca kao što su Thomas Bernhard, Paul Celan, Ingeborg Bachmann, Elfriede Jelinek, Franz Grillparzer, Franz Kafka, Franz Werfel, Karl Kraus, Adalbert Stifter, Georg Trakel, Joseph Roth, Peter Handke, Hugo von Hofmannsthal, Robert Musil i mnogi drugi.

Objekti iz književnog arhiva Austrijske nacionalne biblioteke sada su prvi put dostupni javnosti.

Kolekcija je nadopunjena mnogobrojnim originalima iz drugih zbirki Biblioteke ili domaćih i međunarodnih institucija.

Posjetioci su pozvani na aktivno učešče, kao pisanje pjesama ili nastavak pisanja poznatih književnih tekstova.

Zahvaljujući multimedijalnim sadržajima posjetioci će naučiti kako nastaje poezija, a kako proza ili upoznati pojedine epohe i književnike.

Kroz isprepletenost biografskih, hronoloških i tematskih poglavlja postaje jasno koje teme i aspekti karakterišu austrijsku književnost: odnos provincije i grada, književnosti i angažmana, nepoznatosti i identiteta, povezanost s muzikom i likovnom umjetnosti, primjena grotesknog, satire i polemike, ali i istrajnost u dugim pripovijedanjima.

Neki od eksponata su jedini Kafkin manuskript sačuvan u Austriji, potresna pisma Ingeborg Bachmann i Paula Celana, pismo Johanna Nestroya iz zatvora i originalna radna soba Franza Grillparzera.

Grillparzer je, naime, do 1856. godine bio direktor arhiva – rastrgnut između birokratskih obaveza i literarnog poziva.

Zbog toga se zgrada Dvorskog arhiva zove Grillparzerhaus.