Legendarni kantautor Arsen Dedić preminuo je u ponedjeljak uveče u 78. godini u bolnici u Zagrebu, javio je Jutarnji list.

Arsen Dedić je rođen u Šibeniku 1938. godine. U Zagrebu je upisao Pravni fakultet koji je napustio 1959. a u istom gradu je upisao muzičku akademiju, na kojoj je diplomirao 1964. Sredinom šezdesetih otisnuo se u kantautorske vode, prvi album Čovjek kao ja objavljuje 1969, a od tada je snimio na desetine ploča. Njegov muzički stil se može opisati kao mješavina mediteranske pop muzike, šansone i jazza.

Pored bavljenja muzikom, objavio je na desetine knjiga, zbirki pjesama, pisao muziku za pozorište, film, televiziju i reklame. Na muzičku scenu bivše Jugoslavije, Arsen Dedić je ostavio neizbrisiv trag, a u karijeri je dobio i mnoge međunarodne nagrade, poput one iz San Rema 1982. za autorsku šansonu.

Dedić je prije više od dvije sedmice hospitalizovan zbog sepse, nakon što mu je prethodno ugrađen vještački kuk. Posljednjih dana mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo i otkazali su mu bubrezi.

Vrijeme i mjesto sahrane Arsena Dedića biće naknadno objavljeni.