Piše: Tamara Zablocki

Internetu, između ostalih talenata koje bez njega ne bismo tako lako upoznali, možemo zahvaliti i Zombijanu. Andrijana Vešović, stvarno ime iza poznatijeg pseudonima, najprije je “crtala Twitter” pretvarajući bisere s ove društvene mreže u ilustracije, a danas nas na Facebooku svakodnevno oduševljava svojim obično kratkim i jasnim ilustracijama o svakodnevnom životu na Balkanu iz perspektive mladog gunđala koje uz veliku dozu humora probavlja tradicionalizam, narodne izreke i pjesme koje su nam se uvukle u živote čak i ako ih nismo htjeli slušati.

Ko je Andrijana? “Andrijana je nervozni straight edge vegan u potrazi za dramom i mačkom”, odgovara svedeno, u stilu svojih ilustracija, a sudeći po vlastitom autoportretu, prevalila je četvrt vijeka, na koži ima iscrtane tri tetovaže, ljubav osim prema mačkama gaji i prema lisicama, horor filmovima, Saturday Night Liveu i lubenici, a nisu joj mile cigarete, alkohol, hipici i dinja. Od velikih riječi nije, ali joj zato crtanje bespogovorno ide od ruke, i to odvajkada. “Volim da crtam otkad znam za sebe, ali nisam cijeli život mislila da ću se time baviti. U srednjoj školi sam počela da se interesujem za digitalnu umjetnost, a za nju je potrebno crtati i tradicionalno, te sam se vratila papiru. Od trenutka kad sam se prijavila u atelje da bih se pripremila za fakultet znala sam da želim time da se bavim i da alternative nema. Završila sam Fakultet vizuelnih umjetnosti u Podgorici.” Crtati se mora, jer, kako objašnjava jedna od njenih ilustracija iz vremena Twittera: “Zombijana je morala naučiti da crta jer nema zemlje da proda Rusima pa da skupi za miraz.” Ilustracija je Andrijani i danas omiljeni vid kreativnog izražavanja, a slijedi je grafički dizajn. Crtanje joj, kako kaže, zasad omogućuje da plati račune.

Svaka salata je ruska

Zašto su balkanske predrasude i stereotipi tako dobra tema za ilustracije pune humora? “Cijeli svijet je užasan, ali mi smo ubjedljivo najgori. Ljudi se lako peckaju na te ‘osjetljive’ teme i ako im ne ideš niz dlaku, dolazi do drame, a ja volim dramu, i eto dobitne kombinacije”, odgovara. Zombijanini crteži obično su ilustracije skica iz svakodnevice s komičnim obratom, onoga što joj se u stvarnosti dešava, a njena se internetska pojavnost ne razlikuje mnogo od Andrijane iz stvarnog života. “U privatnom životu sam možda malo više nasmijana, ali u svemu ostalom nema bitne razlike.” Između tehnika bira tradicionalno crtanje, na papiru, tušem ili flomasterima, koje potom, ako je to potrebno, dorađuje digitalno. Za sada se, kaže, ne namjerava odreći papira.

Ilustracije je izlagala u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Zagrebu, Podgorici, Zrenjaninu, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, ali ono što joj najviše pomaže u dolasku do publike jesu društvene mreže. Ipak, stvari se mijenjaju. “Situacija je danas potpuno drugačija od one kad sam, prije pet godina, počela da postavljam radove na društvenim mrežama. U to vrijeme je bilo lako postati i ostati primijećen, a danas je sadržaja toliko da je pravo čudo što od te pretrpanosti ljude išta više interesuje.” Brojke, međutim, ne lažu, a na Facebooku Zombijanine ilustracije prati i cijeni više od 72.000 ljudi. A kako i ne bi kad im prepoznatljivim crnim humorom pomaže da izguraju dan. Na Zombijaninim ilustracijama punim simpatičnih čudovišta na tragu onih Tima Burtona mačke i lisice pobjeđuju ljude, crkva zvonjavom baca beat, Noć vještica traje vječno, svaka salata u Crnoj Gori je ruska, fakultet treba da vrati miraz, za prosutim mlijekom se ne plače – osim ako je u pitanju bademovo – stihovi “Sjedila sam za mašinom, šila sam” dobijaju potpuno novo značenje, a najlakši način da otputujete u svemir je da obavijestite vlastitu majku kako vam se ne rađaju djeca. Pratite Zombijanu, teško da ćete se pokajati!