“Onima koji bi ratovali/ratujte/pišaće po vašim leševima”, veli, između ostalog, na novom albumu imena Amerika bosanskohercegovački hard core muzičar s ljubljanskom adresom, Damir Avdić.

Damir Avdić: Čovjek i gitara

Graha, Diplomatz ili “posljednji istinski glazbeno revolucionarni lirik Balkana”, kako je ocijenila kritika na DOP magazinu, kojem je za čistu magiju na sceni dovoljna samo njegova gitara i nerijetko kabaretski stil prenošenja poruka koje ne štede ni desne, ni lijeve, ali niti sve one između, početkom oktobra je objavio novi album koji možete poslušati i kupiti na njegovoj Bandcamp stranici.

Avdić je prošle godine objavio 51, a novi album je najavila pjesma Nuspojave, objavljena nekoliko dana prije cjelokupnog albuma. Vizuelni identitet Amerike, kao i u slučaju prethodnih albuma Damira Avdića, potpisuje Ajdin Bašić.

 

Koncertna promocija albuma Amerika počet će 19. oktobra u klubu Gala Hala na ljubljanskoj Metelkovoj, dok će 29. Damira Avdića moći uživo slušati mostarska publika u OKC Abrašević, a 2. novembra i sarajevska, u klubu Underground.

Samo desetak dana nakon što je album ugledao svjetlost dana, muzički kritičari već zadovoljno trljaju ruke. Jedan od njih, Zoran Stajčić s portala Ravno do dna, kaže:

“U konačnici, uspio je još jednom. Izrekao ono što niti jedan informativni program nije, niti neće. Naslikao nas je poput nekog poludjelog glazbenog Picassa. Ne mora nam se sviđati što na tim ‘slikama’ izgledamo kao kreature, ali već sada je kristalno jasno da će u budućnosti neki arheološki odjel koji će se baviti kulturnim segmentom Balkana s početka 21. stoljeća, ako nabasa na njegove stihove, u njima pronaći puno objašnjenja o svijetu u kojem se nekad živjelo.”