Zahvaljujući padu vrijednosti eura, ali i činjenici da je zima najnepopularnije godišnje doba za turističku posjetu većini evropskih destinacija, hotelski smještaj širom Evrope je jeftiniji, a jeftinije je i iznajmljivanje sobe ili stana putem web stranice Airbnb.

Ovaj site je sačinio listu od 10 mjesta gdje bi se ovih dana najviše isplatilo iznajmiti sobu, pa ako razmišljate o skorom putovanju, obratite pažnju.

Na 10. mjestu je Atina, sa prosječnom cijenom od 66 dolara za noć, na 9. Alicante u Španiji, grad u kojem ćete sobu dobiti za istu cijenu, a na 8. je Valencia gdje ćete naći sobu za 64 dolara za noć. Na 7. mjestu je Granada (64 dolara), na 6. Tenerife (63 dolara), na 5. Krakow (61 dolar), a na 4. Budimpešta, gdje se soba može naći za 54 dolara za noć.

Dva od tri najjeftinija grada u Evropi, ako je suditi po smještaju nađenom putem web stranice Airbnb, su prijestonice Hrvatske i Srbije, te se Zagreb smjestio na trećem mjestu sa cijenom od 51 dolar za noć, a Beograd na drugoj poziciji zahvaljujući cijeni od 48 dolara.

Titulu najjeftinijeg zaradila je Varšava, gdje se soba može iznajmiti za 47 dolara za noć.