Izdavačka kuća Buybook do kraja decembra će predstaviti još troje svojih autora promocijama knjiga koje su u ediciji Savremena bh. književnost objavljene pred ovogodišnji Bookstan.

Promocija knjige Saide Mustajbegović „Kuća bez krova“ bit će upriličena u petak, 15. decembra u 19.30 u knjižari Buybook, u istom terminu i na istom mjestu u utorak, 19. decembra slijedi promocija knjige Adise Bašić „A ti zaključaj: priče o ljubavima i brakovima“, a u petak, 22. decembra, čitalačka publika će imati priliku pobliže se upoznati s romanom Ahmeda Burića „Tebi šega što se zovem Donald?“.

S autoricama i autorom na promocijama će razgovarati Kristina Ljevak.

O knjizi „Kuća bez krova“

Saida Mustajbegović, posvećena pripovjedačica i vješta hroničarka naše potresne prošlosti i nimalo udobne sadašnjosti, donosi nam svijet junaka i junakinja čija se iskustva kreću od sivih izbjegličkih soba gdje su osim nepoznatih sunarodnika i pacovi cimeri do toponima našeg beščašća kao što su Prijedor, Heliodrom, Potočari, Dretelj… Njena proza natopljena je krvavom geografijom ovog prostora, ali ispisana tako da ostavlja vjeru u neko bolje vrijeme, jer je u onim najgorim bilo dobrih ljudi, žena čije prisustvo zamijeni majčino, muškaraca kojima je važna istina i oprost. „Kuća bez krova“ je literarna mapa Balkana u kojima se svadbe i sahrane smjenjuju u istom danu na istom mjestu kao u priči „Salon za čovjeka“. Ona je, baš kao što joj naslov i kazuje, utočište za sve nas čiji krovovi nisu čvrsti ili su nestali.

O knjizi „A ti zaključaj: priče o ljubavima i brakovima“

“Adisa Bašić povela nas je na nesvakidašnje putovanje kroz žensko, u prvom redu emotivno iskustvo. Predstavila nam je galeriju junakinja kod kojih možda postoji razlika u starosnoj dobi, socijalnom statusu i vremenu u kojem su živjele ili još uvijek žive, ali ih povezuju patrijarhalna matrica po kojoj su formirane i usamljeni pokušaji iskoraka van uobičajenog.“

Kristina Ljevak

“Tamo gdje je pokazivanje osjećaja čin slabosti i sramote, ljubav pod kožom podivlja; kao kakva zapuštena biljka u nama naraste toliko da nas protjera iz vlastitog tijela. Takvi su brakovi mnogih naših očeva i majki, tihi i nevidljivi, povinovani redu koji su stoljećima uspostavljali naš palanački duh i naša sirota, traljava istorija… O braku, o dvoje u patrijarhalnom društvu Adisa Bašić piše nježno, baš onako kako i treba u dobroj književnosti. Ona razumije i nesreću i nesretnika, a pričajući o njima ne prestaje se diviti životu.“

Almin Kaplan

O knjizi „Tebi šega što se zovem Donald?“

Poslije mnogo godina, pod stare dane sam riješio da položim popravni ispit iz predmeta ‘Sarajevska raja i kosmička definicija urbanog’. Na tom putu sam sreo pisca, ozbiljnog majstora pripovijedanja. Nismo se znali otprije, ali smo, zagledani u Miljacku, završili popriličan broj rečenica jedan drugom. Ljubitelj osjećajne muzike, odrastao u širini bivše Jugoslavije, iz sarajevskih magli donio je sleng lokalnog jalijaša i zlatno srce gradskog djeteta, lokalnog ‘Švabe’ sa svjetskim imenom – Donald. On priča svom slušaocu i duboko ga uvodi u Sarajevo. Čitajući ovu knjigu prolazimo kroz ulice izgrebane ratom i zaprljane neshvatljivom mržnjom dojučerašnjih komšija, prepoznajemo nostalgiju, plašimo se šta će biti sa budućim Sarajevom, hoće li ostati urbano i otvoreno? Ali, iznad svega osjećamo da bez humora nema života.”

Zoran Amar