Predstava “A gde su kokoške” autorski projekt Monike Romić i Tatjane Kecman gostovat će ovog mjeseca u bh. gradovima.

Predstava “A gde su kokoške” je nastala prije četiri godine kao nezavisan projekt, premijerno je izvedena u UK “Vuk Karadžić” u Beogradu, gdje se i igrala sve vrijeme na redovnom repertoaru. Vremenom je postala jedna od najpopularnijih predstava u Beogradu.

Priča je bazirana na istinitim događajima, govori o borbi glumica kako da prebrode periode bez angažmana.

Dvije glumice nakon odigrane posljednje predstave u sezoni, razmišljaju o tome kako preživjeti dugo, toplo ljeto. Treba platiti račune, treba jesti…. Kriza je, nema se, ne može se, kase su prazne, budžeti nula, plaće nema, a sponzora ni od korova, troškovi su ogromni, teško je , preteško, crno, da crnje ne može biti , svjetska kriza… I one odluče da stave tačku! Same će napraviti predstavu na brzaka, da ne košta, uz pomoć štapa i kanapa i da se zaradi uz neki još neviđeni marketinški trik.

Autorice predstave navode da je priča inspirirana istinitim događajima.

”Satkana je od autentičnih situacija u kojima se glumac, bez stalnog angažmana, očajnički bori za opstanak na sceni. U prvom dijelu procesa smo na papir stavljale priče iz glumačke i pozorišne stvarnosti. Te priče smo  improvizacijom pretvorile u scene, dramaturški uvezane u pletenicu koja vodi gledaoca kroz tragikomične situacije do potpune katarze. Ovom predstavom mi ne propagiramo, već na paradoksalan način, kritikujemo ovakvu vrstu pozorišnog stvaralaštva”, kazala je jedna od autorica, Tatjana Kecman, inače rođena Bišćanka koja je do odlaska na studije u Beograd živjela u Sarajevu.

Kecman dalje navodi da je predstava izvedena više od stotinu puta.

Predstava će na svojoj bh. turneji igrati: 15. aprila u Tuzli – BKC Bosanski kulturni centar, 16.u Prijedoru – Pozorište Prijedor, 17. u Zenici – BNP Bosansko narodno pozorište,  i 18. u Sarajevu – Pozorište mladih.