EU grantovi su izuzetna prilika za bespovratna sredstva za BH male, srednje i velike privatne i javne firme, nevladine organizacije, univerzitete i javni sektor uključujući organe javne uprave na svim nivoima.

Ako želite na naučiti kako pripremiti prijedloge projekata za bespovratna EU sredstva, Centar za poslovnu edukaciju (CPE) organizuje radionicu: “Praktična priprema projekata za EU fondove za privatni i javni sektor” u Sarajevu 3. i 4. novembra 2021. godine.

CPE poklanja popust za rane prijave do 23. oktobra, zato požurite sa prijavom.

Radionica je namijenjena onima koji koje žele doći do sredstava iz EU fondova i drugih međunarodnih donatora, ali nemaju iskustva u pisanju projekata. Također je namijenjena i onima koji već poznaju osnove pripreme projektnih prijedloga, ali žele unaprijediti svoje znanje i dobiti dodatne, praktične informacije o tehnikama pripreme i očekivanom pristupu.

Zato smo osmislili poseban program pripreme projekata prema zahtjevima EU i međunarodnih donatora, pripreme budžeta i – naravno – neizbježne logičke matrice.

Cilj obuke je upoznati polaznike sa:

• programiranjem EU pomoći i fazama projektnog ciklusa

• razlikom između procesa programiranja i procesa izrade projekata

• koracima koji prethode izradi projekta

• izradom matrice logičkog okvira

• formulisanjem projekta

• izradom budžeta projekta

Radionica je namijenjena:

• privatnim firmama bez obzira na veličinu, od obrta do velikih firmi

• državnim institucijama, entitetskim, kantonalnim i opštinskim upravama

• vladinim agencijama i javnim preduzećima

• visokoškolskim ustanovama i institutima

• naučno – istraživačkim centrima

• neprofitnim organizacijama i udruženjima građana

• poslovnim udruženjima, privrednim komorama, agencijama za razvoj malih i srednjih preduzeća

• pojedincima zainteresiranim za vještine pisanja prijedloga projekata.

Trener: Meliha Gekić Lerić, trener za EU projekte

Dipl. ekonomistica s 19 godina radnog iskustva, od čega preko 15 godina u pripremi prijedloga projekata prema domaćim, međunarodnim donatorima i Evropskoj uniji te brojnim iskustvima u provođenju projekata na području BiH i zemalja u regiji. Radila je na pripremi i provedbi EU programa: CARDS, EU RED, IPA, IPA CBC, te programima podržanim od međunarodnih donatora: Sida, USAID, AECID, SDC, Norveške ambasade i mnogih drugih donatora u Bosni i Hercegovini i zemljama u regiji.

Prošla je niz obuka od strane međunarodnih organizacija i predavala na preko 100 radionica. Članica je EU TAC asocijacije predavača, LespNet mreže poslovnih savjetnika te certificirana predavačica za “Work Ready Now” Centra za razvoj i edukaciju (EDC) Sarajevo. Više od 5 godina radila je kao edukatorica za SYB koristeći BIP Norvešku metodologiju.

Danas radi na mjestu predsjednice Udruženja SARA, kao menadžerica Poslovnog inkubatora Tehnološkog parka INTERA Mostar radila 7 godina, a prije toga u Udruženju za poduzetništvo i posao LINK Mostar 11 godina, te u organizacijama COSPE i Uredu UNDP-a u BiH.

Certifikat

Po završetku treninga učesnici dobijaju CPE certifikat.

Mjesto i datum održavanja

Sarajevo – 3. i 4. novembar 2021; 9:30 do 16h, hotel Hills 5*

Radionica je ograničena na 20 učesnika, zato požurite sa prijavom i iskoristite popust. Više informacija o radionici i prijave na sljedećem linku ili nas pozovite 033 260 505.

CPE radionice u najavi

Upravljanje radnim učinkom

Sarajevo – 21. oktobar 2021.

GDPR i Zakon o zaštiti ličnih podataka

Sarajevo – 27. i 28. oktobar 2021.