TKD Šahinpašić i galerija Duplex 100 m2 predstavljaju knjigu priča ‘Bahka’ autora Jasmina Agića u četvrtak, 14. maja u 19 sati (Obala Kulina Bana 22).

Kratka bilješka o sadržaju knjige

Osam priča ove knjige, bez ikakve dvojbe, imaju jednu zajedničku crtu, koja nadilazi njihovu tematsku raznolikost. U svim se, odmah na prvi pogled, može prepoznati autorova opsednutost stilom i formom. I kada za temu priče bira imaginarni historijski okvir i kada pripovijest situira u savremenu bosansku stvarnost njegov jezik ima dozu barokne raspričanosti; suzdržane i usredotočene na detalj, ali ipak latentno ekspolozivne. Raznolikost tema i autorovih interesovanja prikazanih u pričama garant su kvalitetu knjige, a osjećaj da uz pripovjesti putujete kroz historiju i geografiju dokaz je da ste zarobljeni njihovim magičnim svijetom.

O autoru:

Jasmin Agić rođen je 1982. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Duže od deset godina kontinuirano piše za bosanskohercegovačke elektronske i printane medije. Književnu kritiku i esejistiku objavljivao je u najuglednijim časopisima za književnost i kulturu. Književnu kritiku, isto tako, objavljuje u sedmičnom prilogu KUN dnevnog lista Oslobođenje. Autor je niza uspješnih i kritički hvaljenih radio – dokumentaraca u kojima je tretirao savremene kulturne probleme i u kojima je predstavljao rad najznačajnijih savrmenih bosanskohercegovačkih književnika.
Objavio je dvije knjige umjetničke proze. Knjigom priča „Gospođica Biljana Tepalj i druge priče“ otvorio je prostor za umjetničku revalorizaciju potisnutih historijskih događaja, a afirmativnim umjetničkim predstavljanjem antifašističke borbe naroda Bosne i Herceogvine progovorio je o zbivanjaima i prijeporima u savremenom bosanskom društvu. Knjiga priča „Bahka“ nastavak je autorovih potraga za odgovorima koje, kroz nerazrješena pitanja, postavlja pogrešno razumijevanje prošlosti.
Autor je dramskog teksta pod nazivom „Terezinski sužanj“ u kojem je prikazan posljednji dan u životu Gavrila Principa. Tekst se, koji je zbog teme i njenog dramskog tretiranja od nekolicine pozorišta odbijen uz indignaciju, nalazi u zadnjoj fazi izdavanja i do kraja godine bi trebao biti publikovan kao zasebna knjiga.
Živi i radi u Sarajevu.