Nema više zveckanja kovanicama po džepovima i nema više pretrage za platnom karticom sakrivenom u pregradama novčanika! U 2018. godini novčanici bi mogli postati prošlost jer se svijet sve više okreće korištenju nosivih uređaja.

Nosivi uređaji – nekada ograničeni na proste zadatke kao što su brojanje koraka ili mjerenje otkucaja srca – dobivaju novu svrhu jer se njima može obavljati plaćanje, a predviđa se da će 62% nosivih uređaja imati platnu funkcionalnost do 2020. godine. Tokom 2016. godine, globalna prodaja pametnih nosivih uređaja dostigla je nevjerovatnih 16,2 milijarde dolara, a očekuje se da će tek uslijeditinovi rast i njihovo veće korištenje.

U Ujedinjenom kraljevstvu je samo tokom 2016. godine zabilježen rast od 45% u prodaji ovih uređaja, odnosno prodato ih je 13 miliona.

Povjerenje u beskontaktnu tehnologiju

Povjerenje u beskontaktnu tehnologiju podstiče rast na tržištu nosivih uređaja. U drugoj polovini 2015. godine, beskontaktna plaćanja u Evropi su porasla za skoro 170% u poređenju sa istim periodom 2014. godine, a tokom 2016. godine se broj beskontaktnih transakcija utrostručio.

Ukupna vrijednost kupovine obavljene putem mobilnih plaćanja u sedam zemalja EU (UK, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Švedskoj, Holandiji i Španiji) iznosila je 52 milijarde dolara na kraju 2015. godine i očekuje se da će se utrostručiti u narednih pet godina.

Iako je brzina plaćanja bitna u svakodnevnim okolnostima, baš kao što je i beskontaktnom plaćanju bilo potrebno nekoliko godina da zaživi, nosivi uređaji se sada razvijaju i trebalo bi da uskoro dostignu prelomnu tačku kada zapravo ulaze u masovnu upotrebu zahvaljujući većoj sigurnosti koju pružaju.

Sigurna tokenizacija

Mastercard sistem za tokenizaciju je glavni razlog zašto se sigurnost nosivih uređaja stalno povećava. Ovaj sistem osigurava da se 16-cifreni broj kartice ne koristi i ne čuva na nosivom uređaju – umjesto toga, kreira se zamjenski broj, odnosno „token“, i taj broj se vezuje za pojedinačni uređaj za obavljanje transakcija. Ovdje se koristi sličan sistem zaštite kao što je slučaj i sa fizičkim karticama i digitalnim plaćanjima.

Pomenuti sistem zaštite je omogućen zahvaljujući Mastercard Digital Enablement Service (MDES) servisu. Korisnik samo jednom unosi broj svoje kreditne ili debitne kartice u svoj telefon nakon čega se taj broj autentifikuje jednokratnom lozinkom iz banke koju korisnik dobija putem SMS poruke. Zatim korisnik unosi tu lozinku koju Mastercard ponovo provjerava prije nego što se token verifikuje za konkretan telefon. Pošto se za svaki novi uređaj kreira novi token, moguće je lako „otkazati“ bilo koji izgubljeni uređaj putem telefona, a da se sam telefon ne izbriše iz sistema.

Plaćanja su sigurna zahvaljujući korištenju lozinki, PIN koda ili otiska prsta koji se već koriste na povezanim uređajima. Neki uređaji kao što je Apple Watch koriste stalnu identifikaciju, odnosno nosivi uređaj se otključava i spreman je za plaćanje sve dok se ne detektuje da je uređaj skinut sa ruke korisnika. Tu je i Mastercard politika Nulte odgovornosti koja korisnicima kartica pruža još jedan stepen zaštite njihovih sredstava.

Novi portfolio nosivih uređaja

Veća sigurnost donosi nove i sve inovativnije nosive uređaje, počevši od pametnih satova sa omogućenim Samsung Pay, Android Pay i Apple Pay servisima, preko pametnih fitnes satova sa Garmin Pay i Fitbit Pay opcijama, sve do stilizovanog prstenja za plaćanje.

Kerv,proizvođač digitalnog prstenja, kreirao je beskontaktni prsten za jednostavna plaćanja koji je jako teško izgubiti. Ova fleksibilnost čini nosive uređaje poželjnijim od platnih kartica.

Za samo dva mjeseca, Fitbit Pay i Garmin Pay su implementirani u 10 zemalja i imaju veliki broj korisnika. Ovo je tek početak tokenizacije i na taj način se stvara osnova da različite vrste uređaja postanu i sigurne platne platforme – to mogu biti i automobili, televizori, čak i frižideri. Mastercard radi sa različitim proizvođačima i brendovima prstenja, satova i fitnes narukvica na razvoju budućih nosivih platnih uređaja čija cijena će ići od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura, tako da će većina ljudi moći da pronađe uređaj za sebe.

Da li je ovo kraj za džepove?

Budućnost će samo nastaviti da donosi inovacije u pogledu novih uređaja putem kojih će se obavljati plaćanja.

Već se povećava i broj kompanija koje rade na narednoj generaciji platnih uređaja kao što su Levi’s i Jacquard koji su već razvili Commuter Trucker Jacket jaknu sa beskontaktnom platnom funkcionalnošću ugrađenom u rukav.

Ako možete da obavljate plaćanje rukavom svoje jakne, šta će vam onda džepovi?