Novi izvještaj TripAdvisora otkrio je da su cijene hotela globalno snižene za 7 posto između 2014. i 2015. godine, ali su u nekim državama sobe pojeftinile i više nego u drugim. Ako upravo razmišljate gdje provesti godišnji odmor ove godine, nije loše znati prosječni pad cijena hotelskog smještaja.

Na prvom mjestu je Rusija, gdje su hotelske sobe jeftinije za čak 45 posto i u prosjeku koštaju oko 80 dolara, a na drugom Ukrajina u kojoj su sobe jeftinije za 38 posto.

Na trećem se našla Švedska (19 posto), zatim Norveška (17 posto), Poljska (16 posto), Rumunija (16 posto), Bugarska (14 posto), Francuska (13 posto), Maroko (12 posto) i na desetom mjestu Urugvaj u kojem je hotelski smještaj jeftiniji za 12 posto u odnosu na 2014.

Izvještaj TripAdvisora otkriva i koje je najbolje doba u godini za proći jeftinije u različitim državama. Po Evropi se isplati putovati tokom zime, ako dobro podnosite niže temperature, jer su najjeftinije ponude u februaru, martu, kao i u novembru. Cijene u Aziji i Južnoj Americi su također najniže u martu, dok je februar i mart na Karibima, na primjer, najskuplji mjesec u godini. Ako želite posjetiti SAD, najisplativije je tražiti hotelski smještaj tokom januara.