“Roditi se kao žena opasno je po zdravlje. To možda nije istina za mnoge čitateljke, ali za mnoge žene koje žive u siromašnim državama širom svijeta je razorna”, piše u knjizi Lica hrabrosti autora Marka Tuschmana, fotografa iza kojeg je tri decenije duga karijera.

Djevojčice, djevojke, žene iz Jemena, Indije, Bangladeša, Etiopije, Nigerije, Indonezije, Nikarague, i mnogih drugih zemalja širom svijeta suočavaju se s najrazličitijim problemima zahvaljujući nejednakosti spolova i nepoštivanju ljudskih prava žena: nemaju mogućnost školovanja jer ih porodice trebaju kao kućne pomoćnice, roditelji ih još kao djevojčice udaju, tačnije prodaju puno starijim muškarcima, nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti, nemaju mogućnost kontracepcije, pod većim su rizikom od zaraze HIV-om, a usljed neobrazovanosti nikad ne otkriju šta znači ekonomska nezavisnost i samostalnost. Stotine hiljada žena umire svake godine zbog svega navedenog, najčešće pri porođaju, a njihove smrti se mogu spriječiti. Daleko veći broj njih su žrtve nasilja u porodici.

Prema procjenama UNICEF-a, trećina djevojaka iz zemalja u razvoju u braku je prije 18. godine i rodile su prije dvadesete, a UN ističe da više od 1,3 milijarde žena na svijetu nema pristup finansijama, te da žene čine dvije trećine od 774 miliona odraslih nepismenih osoba.

Mark svojim fotografijama daje glas ovim ženama, čiji su životi sklonjeni od pogleda svijeta i novinskih naslova, dok ne postanu predmetom tragedije. Tuschman je proputovao svijet i fotografisao žene kojima nevladine organizacije nastoje pomoći da se opismene, osamostale, očuvaju svoje zdravlje i dožive bolji svijet od onog u kojem su rođene. Za njega, one su lica hrabrosti.

Neke od Tuschmanovih fotografija, koje su nedavno ukoričene u monografiju, pogledajte u fotogaleriji.