Tjestenina, najslavniji dio italijanske kuhinje, prvi put je zabilježena na Siciliji u 12. vijeku, a za njen dolazak na otočko tlo može se zahvaliti arapskim osvajačima.

Napravljena od brašna, vode i jaja, tjestenina je vijekovima poslije bila rezervisana za bogate i privilegovane, a tek u 18. vijeku ju je industrijalizovana proizvodnja donijela na sve italijanske trpeze.

S masovnom migracijom Italijana ka Sjedinjenim Američkim Državama, početkom 20. vijeka tjestenina je postala popularna i u tom dijelu svijeta i ustoličila se kao nacionalno italijansko jelo. Ipak, decenijama kasnije, krajem ‘50-ih, većina ljudi izvan Italije nije imala pojma kako se tjestenina, naročito neki njeni specifični oblici – poput špageta, pravi, toliko da je BBC na svjetski dan šale, 1. aprila 1957. godine, prikazao priču o Italijanima koji beru špagete s drveća.

Nastale ‘20-ih i ‘30-ih godina 20. vijeka, fotografije, koje vam donosimo u fotogaleriji, prikazuju kako je proces nastanka špageta zaista izgledao.